0

REGNUM CARYA & FAZLA İŞ BİRLİĞİ İLE HER ŞEY DAHİL OTELCİLİK SEKTÖRÜNDE GIDA ATIĞINI AZALTMAK İÇİN ÖNCÜ ÇALIŞMA

HER ŞEY DAHİL OTELCİLİK SEKTÖRÜNDE BİR İLK

Geliştirdiği bütünsel, teknoloji tabanlı atık yönetimi çözümleri ile israfın ve israf kaynaklı karbon salımının önüne geçen Fazla ve iklim değişikliğine uyumlu süreçler tasarlamak ve çevre dostu iş modelleri geliştirmek hedeflerini taşıyan Regnum Carya geliştirdikleri iş birliği ile teknoloji ve inovasyondan güç alırken israf ile mücadele ediyor. Regnum Carya, ilk yıl içerisinde oluşan gıda atığının en az %38’ini kaynağında önlemeyi ve 4 Milyon TL’den fazla finansal kaybın da önüne geçmeyi hedefliyor.

Antalya Belek’te yer alan Regnum Carya Otel, Fazla iş birliği ile Gıda Atığı Haritalandırma Projesi’ni hayata geçirdi. Teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetimi çözümleri ile atık oluşumunun önüne geçmek ve var olan atıkları en yüksek çevresel, sosyal ve ekonomik fayda ile döngüsel ekonomiye kazandıran Fazla’nın, bir Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümü olarak geliştirdiği Akıllı Tartı Sistemi ile Regnum Carya; bünyesinde oluşan atığı  ölçmek ve ölçüm sonrası yapılan analizler doğrultusunda atık azaltıcı aksiyonlar almak hedefi ile harekete geçti. Ölçümler sonucu israf kaynaklı çevresel etkisini azaltırken satın alım ve atık maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen Regnum Carya, Fazla ile geliştirdiği iş birliği sayesinde Her Şey Dahil Otelcilik sektöründe bir ilke imza atıp gıda atığını ölçümleyerek atığın çevresel ve finansal etkilerini gözlemledi.

6 lokasyonda ölçüm çalışmaları gerçekleştirildi

Akıllı Tartı Sistemi’nin belirlenen mutfakların menüsüne uygun şekilde tasarlanan arayüzü sayesinde mutfak operasyonlarının yoğunluğuna rağmen atık takibini kolayca gerçekleştiren Regnum Carya; proje kapsamında ana restoran, personel yemekhanesi, oda servisi ve 3 alakart restoran olmak üzere 6 lokasyonda ölçüm çalışmalarını gerçekleştirdi. Üretim ve servis aşamasında israf edilen ve tabaktan atığa dönen gıda tipini ve miktarını Akıllı Tartı Sistemi’nin dijital altyapısı sayesinde ölçtü. Yapılan ölçümlere ek olarak Fazla uzmanları tarafından ilgili departmanlar ve otel misafirleri ile gerçekleştirilen görüşmeler sayesinde, elde edilen ölçüm verileri detaylı iç görüler ile beslendi.

4 Milyon TL’den fazla finansal kaybın da önüne geçilecek

Regnum Carya bu proje sayesinde, ölçüm sırasında elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanan yol haritasını uygulayarak 3 lokasyonunda sürekli olarak Fazla’nın Akıllı Tartı Sistemi’ni kullanma kararı aldı.  Akıllı Tartı Sistemi’nin sağladığı veriler doğrultusunda gıda atığını önlemek adına alınacak aksiyonlarla Regnum Carya, ilk yıl içerisinde oluşan gıda atığının en az %38’ini kaynağında önlemeyi ve gıda atığının kaynağında önlenmesi ile ilk yıl içerisinde 4 Milyon TL’den fazla finansal kaybın da önüne geçmeyi hedefliyor.

Regnum Carya Pazarlama Direktörü Deniz Ustertuna, “Fazla ile 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz proje sonrasında Regnum Carya’da oluşan gıda atığını azaltabilmek için ciddi aksiyonlar aldık. Fazla’nın hazırlamış olduğu yol haritası doğrultusunda büfede sergilediğimiz sunumların miktarını azalttık. Daha küçük servis tabaklarına geçiş yaparak misafirlerin talebi doğrultusunda pişirme yöntemine geçtik. Projemizi 2023 yılında bu sefer Akıllı Tartı Sistemi ile veriye dayalı hale getirerek ve ölçümlerimizi düzenli şekilde gerçekleştirerek gıda atığını kaynağında önleyip fayda yaratmaya devam ediyoruz.” diyerek projeye olan inancını paylaştı.

Regnum Carya ile geliştirdikleri uzun soluklu iş birliği hakkında mutluluk duyduklarını belirten Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, “Regnum Carya ile 2018 yılından bu yana devam eden iş birliğimiz Her Şey Dahil Otelcilik Sektörü için bir ilk. Regnum Carya’nın sektörüne öncülük ederken sürdürülebilirlik alanına yatırım yapması oldukça kıymetli. Sürdürülebilirliğin bir AR-GE çalışması olduğunun ve yatırım gerektirdiğinin bilinci ile ilerleyerek dönüştüren ve sektöre liderlik eden çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Fazla Hakkında: Fazla 2016 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığı kaynaklı karbon salımının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. 

2023 yılı itibariyle tüm kurumsal kimliğini değiştiren ve “Fazla” ismini alan start-up, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekledi. Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen ilk Türk etki odaklı girişim olmuştur ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünen Fazla bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışmalarına devam etmektedir.

↑ Back to top