0

Yıllar boyu kardeşleri Kopenhag ve Stockholm’ün gölgesinde kalmış Norveç’in başkenti Oslo doğal güzellikleri ve kent kültürüyle dünyanın ilgisini çekmeyi başardı.

Oslofjord ve ormanlar arasında yer alan, barışın sembolü Oslo’nun ferah parkları, deniz manzaraları ve 19’uncu yüzyıl mimarisi birer klasik. Kentin muhteşem sanat müzeleri, operaları ve harika balık restoranları insanları kendisine mıknatıs gibi çekiyor. Bir zamanlar dışarıda kalmış işçi semti, şimdinin hipster cenneti Grünerløkka gibi bölgeler onlarca vintage dükkâna, hip kafeler ve restoranlara evsahipliği yapıyor.

Ne yapmalı?

1000 yıl önce Oslo, büyük bir Viking yerleşimiydi. Gezinize bu bilgiden hareketle başlayın. Viking Deniz Müzesi (khm. uio.no) kazılarda ortaya çıkan üç Viking gemisine evsahipliği yapıyor. Oslo’nun zengin tarihinin derinliklerine dalmak için Tarih Müzesi ideal. Norveçlilerin 1940-45 arası işgalci Nazi kuvvetlerine nasıl direndiğini anlatan Norveç Direniş Müzesi’ni de (forsvaretmuseer.no) aklınızın bir köşesinde tutun. Açıkhavaya tekrar çıktığınızda büyük meydan Stortorget’teki Oslo Katedrali’ne uğrayın. Fresklerle kaplı tavanı, ince bir işçiliğin ürünü olan vitrayları ve İsa’nın son yemeğinin resmedildiği mihrabı harika. Sokaklarda, limanlarda ve yeşil alanlarda (sadece Frogner Parkı’nda 212 heykel var) göreceğiniz heykel sayısı gösteriyor ki, Norveç’in başkenti sanat düşkünleri için ideal bir yer. Dünyanın en kapsamlı Munch Müzesi (munchmuseet.no) burada; Ulusal Müze (nasjonalmuseet.no) ise hem Edvard Munch’un Çığlık’ı hem de Cézanne, Gaugin, Manet gibi isimlerin işlerini barındırıyor. Çağdaş sanat peşindeyseniz bölgenin en büyük koleksiyonlarından birine sahip Astrup Fearnley Museum (afmuseet.no) veya beş binden fazla esere evsahipliği yapan Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi’ne gidin. Bütün bunlar için 30’dan fazla müzeye ve toplu taşıma araçlarına ücretsiz giriş hakkı sağlayan Oslo Pass’a yatırım yapmak akıllı bir tercih. İskandinavya ve Avrupa’daki iç tasarım dünyasından haberdar olmak içinse Norway Designs’a (norwaydesigns.no) uğrayın. 50 yıllık bir tarihe sahip mağazada cam, seramik, gümüş, kağıt tasarımlar, mutfak gereçleri ve küçük tarım ürünleri bulunuyor. Alışveriş için diğer seçenekler Grünerløkka semtinde. Tasarım dükkânları BRUDD (brudd.info), Skaperverket (skaperverket.no) ve takı tasarımcısı Hasla’ya (hasla.no) uğrayın.

Nerede kalmalı?

1890 yılından kalma bir binada hizmet veren Saga Hotel Oslo’da (sagahoteloslo.no) kendinizi evinizde hissedeceksiniz. Kraliyet Sarayı’nın arkasında ve şehir merkezine on dakika yürüme mesafesinde yer alan otelin tasarımı da vintage ve modern karışımı. Krallara layık bir otelde konaklamak için doğruca 140 yıldır aynı kalitede hizmet veren Grand Hotel’e (grand.no) gidin. Nobel Barış Ödülü de hep bu otelde veriliyor.

Nerede yemeli?

Bu güzel liman kentinde deniz mahsulleri hep çok taze. Solsiden (solsiden.no), Alex Sushi (alexsushi.no) ve Hanami (hanami.no) gibi balık ve sushi restoranları hayal kırıklığına uğratmayacak. Opera Binası’nın içindeki Argent (argentrestaurant. no) tavada balina ve marine edilmiş tatlı patates eşliğinde alabalık gibi leziz deniz mahsulleri servis ediyor. Grilleriet’in (grilleriet.no) kır evi havasındaki atmosferinde, açık mutfakta şeflerin harikalar yaratmasını izleyin. Başlangıçlardan yengeci, ana yemekte de ızgara morina balığı yiyin. En iyi pizza çeşitlerini Villa Paradiso’da (villaparadisofrogner.com), lezzetli tapa’ları ise Delicatessen’de (delicatessen.no) bulabilirsiniz. “Endişesiz kafe” anlamına gelen Cafe Sorgenfri’de (cafesorgenfri.no) Norveç’in dört yanından gelme antika eşyalar ve ülkenin milli içeceği aquavit’in 101 çeşidi mevcut. Aquavit kimyon veya tereden yapılıyor.

Oslo’da fiyatlar epey yüksek olsa da aklınızı çelecek çok bar seçeneği var: Champagneria’da (champagneria.com) bol tapas eşliğinde tadım yapabilirsiniz; Dattera til Hagen (dattera.no) ise aynı çatının altında hem bar, kafe ve gece kulübü olarak hizmeti veriyor. Kahvaltı etmek veya sadece kahve içmek için Oslo’da pek çok şubesi bulunan Kaffebrenneriet’te (kaffebrenneriet.no) kısa bir mola verin.
Son dakika

Bu yıl 16-18 Haziran’da düzenlenecek Norwegian Wood Rock Festivali’ne (norwegianwood.no) katılın. Festival geçmiş yıllarda Bob Dylan, David Bowie, Tori Amos ve Roger Waters gibi duayenleriağırladı.
İpucu Bisiklet kiralayın ve nehir kıyısından Maridal Gölü’ne uzanın; şelaleler ve kentin eşsiz köprülerinden geçerek unutulmaz bir gezinti yapın (oslobysykkel.no).

Seyahat bilgileri
Para birimi Norveç kronu. Yerel saati Türkiye’den bir saat geride. Schengen vizesi istiyor.

Ulaşım
THY (turkishairlines.com) ve Pegasus Airlines’ın (flypgs.com) İstanbul’dan Oslo’ya direkt uçuşu var.

↑ Back to top