0

Mutfak sırları

Klemantin  Açık Mutfak  Fırın & Pasta Evi’nin sahibi ve şefi Deniz Orhun tarih sayfalarının ve kültürümüzün ayrılmaz parçası şerbetleri anlatıyor.

Osmanlı-Türk mutfağının çeşitli çiçek, meyve,  tohum,  kök ve  kabuklardan, şeker  katılarak  yapılan şerbetleri, tarih sahnesinde kendine sık yer bulmuş bir içecek.  Arapça  ‘shurp’ sözcüğünden türediği, hatta Batı’nın ünlü ‘sorbe’sinin kaynağı olduğu düşünülüyor. Rivayete göre II.  Mahmut kendisini evinde ağır- layan Dürrizade Seyyid Abdullah Efendi için “Adam yaşamasını  biliyor vesselam” demiş. Nedeni basit: Dürrizade Seyyid Abdullah Efendi hoşafı,  şerbeti  kris- talde değil de oyulmuş buz içinde su- nuyor. Yabancıların kaleminden de  sık sık, özellikle de amber, misk, vanilyayla tatlandırılan şerbetlerle  karşılaşıyoruz. Fransız tarihçi ve gazeteci Jean-Henri -Abdolonyme Ubicini, 1855’te bir Os- manlı evinde yemekten sonra  sofraya gelen  şerbetlerin sunumundan,  güzel kokularından  nasıl etkilendiğini yazmış.

Devamı FOOD and TRAVEL AĞUSTOS SAYISINDA.
↑ Back to top

Yorumlar

İlk yorum yapan siz olun.

Yorum yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.