0

Yeni çağın Yunan destanı

Güçlü bir mirasa sahip olan ancak küresel sahnede pek tanınmayan Yunan Makedon şarabının gün ışığına çıkma zamanı geldi. Yunan üzümlerini geçmişteki saygınlığına kavuşturacak insanları tanıyalım.

Yunanlılara borçlu olduğumuz bir sürü şey var. Bize demokrasiyi, felsefeyi ve matematiği verdiler. Hemen hemen baktığımız her binada onların sanatsal becerisini görüyoruz ve ağzımızdan çıkan her cümlede onların dilinden kelimeler sarf ediyoruz; ancak Food and Travel camiası olarak önlerinde saygıyla eğildiğimiz nokta, Yunanlıların boş zamanlarındaki uğraşları: Yunanlılar bize gastronomiyi, yani ‘iyi beslenmenin sanatı ve bilimi’ verdiler.

Bağcılık konusunda uzmanlaşan ilk medeniyetlerden biri olan Yunanlar tarihi MÖ 4 bin 500’lü yıllara dayanan üzüm bağlarına sahip. Bugün yaklaşık 200 çeşit yerel şarap var Yunanistan’da. Dünyanın şarap üretilen hiçbir ülkesinde bu kadar çok çeşit yok. Böyle bir deneyime sahip olduklarını bilince, bu alanda kusursuz olacaklarını tahmin etmek de güç değil. Ancak Yunanlıların üretimleri ne yazık ki bu alanda pek söz sahibi olamadı; hatta doksanlı yıllarda chardonnay (günümüzde de retsina) için uygun görülen türden bir aşağılamaya da maruz kalıyor. Ama artık zaman değişti. Yunan yemekleri şimdilerden yeniden sahne alıyor: Avrupa’da son birkaç ayda bir dizi üst düzey Yunan restoranı açıldı; Yunan bağlarında, özellikle de ülkenin kuzey bölgesi Yunan Makedonya’sındaki üreticiler uluslararası ödülleri evine götürdü.

fteylul2016_036 fteylul2016_037 fteylul2016_038 fteylul2016_039 fteylul2016_040 fteylul2016_041 fteylul2016_042 fteylul2016_043 fteylul2016_044

↑ Back to top