Domates
Kırmızı, pembe, yeşil ya da sarı. Minik, iri, oval ya da yamuk yumuk. Domatesi, şekli ve rengine bakmaksızın seviyoruz.
Mevsiminde tüketim, bu çok yönlü leziz meyvenin en önemli koşulu. Mükemmel aroması için domatesi mutlaka mevsiminde, yani yazın tüketmek gerekiyor.
Bundan iki yüzyıl kadar önce Fransız- ların ‘pommes d’amour’ ifadesinden esinlenilerek Avrupa’da domateslere ‘aşk elması’ denilmiş. İlk keşfedildiği yıllarda sadece sarı rengine rastlandığı için İtalyanların kıştırdığı isimse ‘altın elma’ olmuş. Ancak bu seksi isimlere bakıp mutfaktaki gücünü, mutfak tarihindeki yerini hafife al- mayın. Domates tarihte ilk kez 1840’larda Bolivya ve Peru’da görülmüş. Sonra Amerika’da yetiştirilmeye başlanmış. Ancak hal- kın zehirli olduğunu düşünmesi nedeniyle ilk başlarda fazla tüketilememiş.
Sebzelerle birlikte depolandığı için ABD mahkemesi tarafından 1893 yılın- da sebze ilan edilen domates, bugün herkesin kabul ettiği üzere bir meyve. Biber, patlıcan gibi ‘meyvelerin’ de bulunduğu Solanaceae ailesinden geliyor.
1900’lerde daha sık tüketilmeye başlayan ve Amerika’nın keşfiyle Avrupa’da da yayı- lan domates, aradan geçen 150 yılın için- de tüm ızgaralarda, salata ve sandviçlerde kendisine yer buldu. Dünyanın pizzayla tanışmasıyla birlikte ise tam anlamıyla bir yıldıza dönüştü. Koyu kırmızı göz alıcı rengi hem pizzaları hem de spagettileri süsledi.
Latest
- Latest
- Food and Travel
- 2016 Sayıları
- Ağustos Sayısı 2014
- Ağustos Sayısı 2015
- Ağustos Sayısı 2016
- Aralık Sayısı 2013
- Aralık Sayısı 2014
- Aralık Sayısı 2015
- Ekim Sayısı 2013
- Ekim Sayısı 2014
- Ekim Sayısı 2015
- Eylül Sayısı 2014
- Eylül Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2014
- Haziran Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2016
- Kasım Sayısı 2013
- Kasım Sayısı 2014
- Kasım Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2014
- Mart Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2016
- Mayıs Sayısı 2014
- Mayıs Sayısı 2015
- Mayıs Sayısı 2016
- Nisan Sayısı 2014
- Nisan Sayısı 2015
- Nisan Sayısı 2016
- Ocak Sayısı 2014
- Ocak Sayısı 2015
- Ocak Sayısı 2016
- Seyahat
- Şubat Sayısı 2014
- Şubat Sayısı 2015
- Şubat Sayısı 2016
- Temmuz Sayısı 2014
- Temmuz Sayısı 2015
- Temmuz Sayısı 2016
- Gurme Seyahat
- Haberler
- Yemek
Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.