GOA
Bu küçük Hint eyaleti harika kumsalları, kokusu ve tadıyla baştan çıkarıcı mutfağı ve kolonyal geçmişiyle halen merak uyandırıyor.
Neden gitmeli?
Palmiye ağaçlarının bekçiliğini yaptığı altın sarısı kumlu plajları, taze deniz mahsulleri ve peri peri (Afrika kuş gözü biberi adlı bir çeşit acı kırmızı biber) tutkusuyla Goa’nın rahat cazibesi, hippilerin cennetine dönüştüğü 1960’lardan beri yabancıların gönlünü çelmeyi sürdürüyor.
16’ncı yüzyılda Portekiz tarafından fethedilen ve Hint hükümetinin eline 1961 yılında geçen Goa’nın Avrupa geçmişini beyaz badana duvarlı kiliselerde, şerbet rengi evlerde ve akşamüstü siesta keyfinde görebilirsiniz.
125 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi ve tropikal iklimiyle Hindistan’ın en küçük eyaleti; deniz ve güneşle flört etmek ve ruhunu arındırmak isteyenler için bir yeryüzü cenneti.
Ne yapmalı?
Karmaşık ve gür bir mangrov cangılından yükselen eski başkent Old Goa’da Portekiz imparatorluğundan kalanları görebilirsiniz.
Asya’daki en büyük kilise unvanını sahip Sé Katedrali’ni mutlaka ziyaret edin. Geçmişi 1640 yılına dayanan bu çarpıcı yapı, Goa’nın zengin mirasını yansıtan bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nı hatırlatan St Cajetan’s Kilisesi de görülmeye değer. Kültürel iştahınızı tatmin ettikten sonra doğruca sahile gidin.
Peki, hangi yöne gideceksiniz? Güneydekiler daha bakir, daha sakin. Ama parti, kuzeyde! Bölgenin en popülerlerinden Anjuna Beach, “hippilerin mekânı” statüsünü koruyor. Bunda, her çarşamba kurulan bitpazarının büyük rolü var.
Bugünlerde tezgâhlarda yırtık Levi’s pantolonlardan ziyade parlak sariler, baharatlar ve dokuma örtülere rastlayabilirsiniz. Kabartma sanatı işlerinden danteller ve oyma maskelere, Goa’nın en iyi butikleri ürünlerini, Arpora’da cumartesi kurulan gece pazarında görücüye çıkarıyor.
Tezgâhlar arasında gezinirken patoleo (rendelenmiş hindistancevizi, pirinç ve rafine edilmemiş şeker kamışı olan jaggery, zerdeçal yaprağı arasına sarılıp buharda pişiriliyor) atıştırın. Goa’da ruhunuzu deniz ve güneşin yanı sıra yogayla da iyileştirebilirsiniz.
Hardcore yoginiler, The Mandala’daki (themandalagoa.space) aştanga derslerine katılabilir. Swan Yoga Retreat’teki (swan-yoga-yoga.com) bir haftalık kurslar, asana pratiğinde ve yoga öğretisinde uzmanlaşmak için keyifli bir başlangıç olabilir.
Çakraları yeniden döndürmeye başladıktan sonra kendinizi mükâfatlandırmak için Cola’nın saklı koylarına yönelin. Buranın bakir plajları, gerçekten harika.
Seyahat bilgileri
Para birimi Hint rupisi. Yerel saati Türkiye’ninkinden üç buçuk saat ileride. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Ulaşım
Goa’ya direkt uçuş yok. Türk Hava Yolları (turkishairlines.com), Etihad Airways (etihad.com) ya da Qatar Airways (qatarairways.com) ile tek aktarmayla Goa’ya uçabilirsiniz.
Nerede kalmalı?
Ana karadan bir tuzlu su koyuyla ayrılan ve sadece bambu köprüsüyle ulaşılabilen Elsewhere beach resort (aseascape.com), kuzeyde huzurlu bir sığınak. Goa’nın kolonyal tarihiyle iç içe olmak için Fort Tiracol’da (forttiracol.in) kalın.
Kayalığa tünemiş otel, etkileyici Arap Denizi manzaralarına nazır, ev rahatlığında yedi odası olan eski bir Portekiz kalesi.
Güneyde Galgibaga Beach’deki eco-retreat La Mangrove’un (lamangrovegoa.com) güzel boho-lüks çadırları var.
Nerede yemeli?
Bölgenin Portekiz kökenlerinden izler taşıyan köri yemeği vindaloo’yu deneyin. En iyi sarımsak-domuz etli versiyonunu Panaji’deki Venite’de (0091 832 242 5537) yiyebilirsiniz.
Mekânın duvarları, daha önce orada yiyenlerin yazdığı güzel sözler ve karalamalarla kaplı. Hindistancevizli balık ve pirinç, pek çok tarifte kullanılan etli Goa sucuğuyla (chorizo’ya benziyor) beraber buranın mutfağının demirbaşlardan.
Kenilworth Beach’deki Zeebop’un (zeeboprestaurantgoa.com) balchao (kurutulmuş tuzlu balık) körisini mutlaka denemelisiniz; papads (büyük karides, sarımsak ve kırmızı biberle dolu hamur işi) ile beraber servis ediliyor.
The Fisherman’s Wharf’ta (thefishermanswharf.in) doldurulmuş yengeç deneyin. Nehir kenarındaki bu rustik kulübe yerel ögelere sadık ve haftasonu dolup taşıyor. Goa’nın meşhur likörü feni’yi Miramar’daki The Oak Barrel’da (0091 832 246 4330) için.
Son dakikada
Netravali’nin aile işletmesi Tanshikar baharat çiftliğini gezin (tanshikarspicefarm.com), sonra geleneksel toprak kaplarda servis edilen, baharatlarla çeşnilendirilmiş çiftliğin organik sebzelerinden yiyin.
İpucu
Gitmeden önce mutlaka bulunduğunuz kentteki seyahat sağlığı merkezine uğrayarak seyahat öncesi yaptırmanız gereken bir aşı olup olmadığını öğrenin.
Kaynaklar
Goa Tourism (goatourism.gov.in), işinize yarayacak ipuçları, artı konaklama, restoran ve tur operatörü tavsiyeleri sunuyor.
↑ Back to topLatest
- Latest
- Food and Travel
- 2016 Sayıları
- Ağustos Sayısı 2014
- Ağustos Sayısı 2015
- Ağustos Sayısı 2016
- Aralık Sayısı 2013
- Aralık Sayısı 2014
- Aralık Sayısı 2015
- Ekim Sayısı 2013
- Ekim Sayısı 2014
- Ekim Sayısı 2015
- Eylül Sayısı 2014
- Eylül Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2014
- Haziran Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2016
- Kasım Sayısı 2013
- Kasım Sayısı 2014
- Kasım Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2014
- Mart Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2016
- Mayıs Sayısı 2014
- Mayıs Sayısı 2015
- Mayıs Sayısı 2016
- Nisan Sayısı 2014
- Nisan Sayısı 2015
- Nisan Sayısı 2016
- Ocak Sayısı 2014
- Ocak Sayısı 2015
- Ocak Sayısı 2016
- Seyahat
- Şubat Sayısı 2014
- Şubat Sayısı 2015
- Şubat Sayısı 2016
- Temmuz Sayısı 2014
- Temmuz Sayısı 2015
- Temmuz Sayısı 2016
- Gurme Seyahat
- Haberler
- Yemek