48 Saat – GDANSK
Polonya mimarisini, sokaklarını ve nehir kıyısı tavernalarını tam olarak anlatan zarif Baltık liman kenti, olağanüstü tarihinden türlü güzellikler sunuyor.
YAZI KELLY SATCHELL
Neden gitmeli?Eskiden tersaneleri ve dayanışma hareketiyle ünlü olan Gdansk bugün, yeniden inşa edilmiş rengârenk mimarinin, kentin Slav ve Alman mirasına selam durduğu bir tatil destinasyonu. 2015’te Demir Perde’nin kalkışının 25’inci yıldönümünü kutlayan kentte kış soğuğunu, bir kadeh sıcak, baharatlı ve ballı birayla kırın.
Ne yapmalı?
Motlawa Nehri’nin batı yakasına kümelenmiş eski kentin parke taşlı dar sokakları boyunca yürümek; eski burgher evlerinin yüksek, parlak ön cephelerindeki Flaman etkisini görmek için en iyi yol. İskeledeki ortaçağ liman vincini geçtikten sonra gösterişli kemerli Green Gate’ten Royal Route of Dluga’ya girin. Eski belediye sarayı binası bugün eklektik sergilere evsahipliği yapan bir müze ve görülmeye değer bazı değerli parçaları var.
Ama asıl ‘hazinesi’ en üst kattaki galerisinden görülen manzara: Buradan bakınca dünyanın en büyük eski tuğla kilisesi St. Mary’s’i görebilirsiniz. Müzeden çıktıktan sonra sundurmaların üstüne tünemiş ve gargoylelerle donatılmış dar binaların yükseldiği romantik Mariacka Street’e yönelin. Gargoyleler, galeriler dışında sergilenen amber mücevherlere göz kulak oluyorlar.
Ardından tramvaya atlayın ve birkaç durak kuzeyde yer alan ünlü tersane Monument to the Fallen Shipyard Workers’a ve bir gemi gövdesini andıran ve paslı metal levhalar yığınından oluşan tasarım harikası yeni European Solidarity Centre’a (ecs.gda.pl) gidin. Bir kütüphane ve kış bahçesine evsahipliği yapan beş katlı binanın içinde, komşu komünist devletlerin özgürlüğe kavuşmasında önemli rol oynayan 1970 ve 1980’deki tersane isyanları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Vaktiniz varsa 20 dakikalık bir tren yolculuğu uzaklığındaki Sopot’u ziyaret edin.
4,5 kilometrelik çarpıcı kumlu sahillere ve Avrupa’nın en uzun ahşap iskelesine (515,5 metre) sahip bu canlı kıyı kasabasında spa resort’larda gençleştirici Baltık esintisinin tadını çıkarın.
Nerede kalmalı?
Adını modern termometrenin yaratıcısı, Gdansk doğumlu Daniel Fahrenheit’tan alan şık butik otel Fahrenheit (0048 58 324 7400; fahrenheit.pl) eski kentin kuzeyinde iyi bir konuma sahip.
Rıhtım yanındaki Hanza Hotel’in (0048 58 305 3427; hotelhanza.pl) spa’sı ve klasik ekşi çavdar çorbası zurek’i deneyebileceğiniz Kokieteria adlı iyi bir restoranı var.
Güzel manzaralı bir oda içinse Neptune Çeşmesi yakınındaki Radisson Blu’da (0048 58 325 4444; radissonblu.com/hotel-gdansk) yer ayırtın.
Nerede yemeli?
Piwna Sokağı’ndaki rahat ortamlı restoran Bar Pod Ryba (0048 58 305 1307) süper yemekler servis ediyor. Kocaman patateslerinin dışı çıtır çıtır, ama içi yumuşacık. Basit, doyurucu ve makul fiyatlı bu lezzeti, marine edilmiş ringa balığı ve dereotu sosu gibi 40’ı aşkın Polonya klasiğinden biriyle eşleştirebilirsiniz.
17’nci yüzyıldan kalma bir ambarı mesken tutmuş Brovarnia’da (0048 58 320 1970; brovarnia.pl) buğday, altın sarısı ve dark seçeneklerinden damak zevkinize uygun olanı deneyin.
Fine dining deneyimi için kompakt ve şık Metamorfoza’ya (0048 58 320 3030; restauracjametamorfoza.pl) gidin. Tadım menüsünde maydanozlu pandispanyalı mantarlar ve salyangozlar, beyaz çikolatalı kemik iliği ve biftek tartar gibi ilgi çekici yemekler yer alıyor. Ev yapımı meyveli hafif likörlerini de denenecekler listesine alın.
Sopot’ta, orman ve plaj arasında yer alan samimi Bulaj’da (0048 58 551 5129; bulaj. pl), arkadaş canlısı şef Artur Moroz’un elinden çıkma vişne sosunda kaz, yanında balkabaklı arpa risotto ya da beyaz şarap, limon, maydanoz ve cevizli yerel sudak balığını tadabilirsiniz.
Borsch (kırmızı pancar çorbası) ve mereng gibi sıradışı tatlı kombinasyonlarına yer ayırmayı da unutmayın.
Son dakika
Bataklığa inşa edilmiş etkileyici St. John kilisesinin eğilmiş sütunlar ve çıkıntılı lahitler gibi kalıntılarına göz atın.
İpucu
Pikawa (0048 58 304 1488, pikawa.pl) gibi rahat bir kafede ballı, tarçınlı, sarımsaklı ve limon ya da portakal dilimli siyah çay gibi ilginç çay karışımlarını deneyin.
↑ Back to topLatest
- Latest
- Food and Travel
- 2016 Sayıları
- Ağustos Sayısı 2014
- Ağustos Sayısı 2015
- Ağustos Sayısı 2016
- Aralık Sayısı 2013
- Aralık Sayısı 2014
- Aralık Sayısı 2015
- Ekim Sayısı 2013
- Ekim Sayısı 2014
- Ekim Sayısı 2015
- Eylül Sayısı 2014
- Eylül Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2014
- Haziran Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2016
- Kasım Sayısı 2013
- Kasım Sayısı 2014
- Kasım Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2014
- Mart Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2016
- Mayıs Sayısı 2014
- Mayıs Sayısı 2015
- Mayıs Sayısı 2016
- Nisan Sayısı 2014
- Nisan Sayısı 2015
- Nisan Sayısı 2016
- Ocak Sayısı 2014
- Ocak Sayısı 2015
- Ocak Sayısı 2016
- Seyahat
- Şubat Sayısı 2014
- Şubat Sayısı 2015
- Şubat Sayısı 2016
- Temmuz Sayısı 2014
- Temmuz Sayısı 2015
- Temmuz Sayısı 2016
- Gurme Seyahat
- Haberler
- Yemek